luni, 1 septembrie 2008

hai sa criticam comercialul!

ne place sa aruncam cu noroi in trupele comerciale de la noi din tara (ma refer aici la cele care canta cu instrumente si isi tin reprezentatiile live; restul, in proportie de 80% isi merita soarta). ne place sa ii injuram pentru muzica pe care o promoveaza. ne place sa credem ca suntem altfel, cu mult peste cei din jurul nostru si ne zicem underground. pentru noi muzica este arta si filosofie in acelasi timp. si, ca sa aratam ce inseamna de fapt eleganta si cultura in muzica, ne facem trupa. acum am intrat in randul artisitilor. nu conteaza ca nu stim sa cantam. nu conteaza ca noi nu am ajuns nici macar la litera a din abecedarul notelor. noi inca facem bastonase. nivelul nostru este comparabil cu al unui elev de clasa I care incearca sa scrie o nuvela. daca din intamplare ii intalnim pe strada pe "poponarii aia" de la Directia 5 (exemplul este aleator) ne uitam fix si le zambim zeflemitor. cine sunt ei? niste amarati care de 10 ani scot hit dupa hit si castiga un purcoi de bani din asta. unii care si-au tocit degetele pe clape sau pe chitara si care au facut sute de ore de canto. unii care au realizat ca pentru a trai din muzica trebuie sa studiezi si sa te perfectionezi. noi le radem in fata. noi facem muzica buna, muzica inteleasa doar de cei care detin cheia cunoasterii universale. nu conteaza ca aceleasi trei acorduri majore se repata la nesfarsit. ce-i ala balans intr-o formatie? ce inseamna proba de sunet? doar un moment inaintea concertului in care toti tipa in microfon ca nu se aud pe scena. pacat ca ei spun lucrul asta din spatele monitoarelor de control. probabil ca toti am fost asa la inceput. eu unul recunosc. totul se invata cu timpul. meseria se fura si, daca muncesti si ai noroc sa dai peste oamenii potriviti, poti sa evoluezi pana in punctul in care o sa razi de tine de acum cativa ani. nu vreau sa critic pe nimeni. vreau doar sa dau niste sfaturi de care nimeni nu o sa tina cont. atunci de ce le mai dau? pentru ca ma enerveaza scarba cu care "tinerii muzicieni" se uita la trupe celebre care canta in fata a mii de oameni si isi spun intre ei: "uite ba...ce de-a prostime a venit sa ii vada pe terminatii astia".

so...nu am vrut sa jignesc pe nimeni. eu sunt convins ca nu exista formatii in romania care sa nu stie sa cante. si, mai sunt convins ca nu exista invidie in industria muzicala. toti se iubesc, toti se respecta si toti recunosc meritele celorlalti. dreptul de a critica este, intotdeauna, dat profesionistilor.

incheierea o rezerv spalarii pacatelor. nu m-am referit la trupele underground care stiu despre ce e vorba in propozitie, cele recunoscute, cele in care conservatoristii gasesc o alta modalitate, mult mai moderna de a se exprima in afara muzicii clasice

Un comentariu:

iyah spunea...

daaa si nu numai "tinerii muzicieni" ci si simplii tineri care au impresia ca detin o vasta cultura muzicala universala..care considera ca in romania nu exista si n'o sa existe niciodata muzica de calitate, pt ca in romania se promoveaza mereu muzica "comerciala"...ei aflandu'se pe niste trepte superioare pt a asculta asa ceva.

cautati cu incredere

Custom Search