duminică, 11 octombrie 2009

Iris, 8 octombrie, Sala Polivalenta

Dupa multele insistente ale lui George, m-am decis: mergem la Iris! Am dat 700 de mii...repet...700 de mii pe bilet! Cam mult. In fine, hai sa va povestesc de concert.


1. Parti bune:
- Multi spectatori. Probabil ca sunt putine formatii romanesti care sa stranga atata lume la concertul lor (cred ca au fost vreo 6 000 de oameni). Iris, Phoenix, Holograf si...cam atat. Adica vechea garda. Partea frumoasa a fost ca sala a reactionat foarte bine la cantecele celor 5, nu ca la mai toate formatiile romanesti unde publicul pare ca da bilet nu pentru a se distra (dans, cantat, etc.), ci pentru a beneficia de o ora jumate de stat pe scaun intr-o sala de spectacol (Ce sa-i faci? Romanul s-a nascut obosit).

- Regia. Desi nu a fost nimic nemaivazut, a fost placut ochiului. Efecte pirotehnice (mai ca la noi, la Romanica...cand mai dadeau astia cu flacari imi imaginam ca sta un circar sub scena si sufla foc din toti plamanii), lumini (chiar de mai multe culori...), strategie (concertul a fost divizat in 5 parti, fiecare separata de celelalte de cate un moment solo al fiecarui muzician). S-a vazut ca a fost un concert planuit cu multe luni inainte si in care s-au bagat foarte multi bani.- Minculescu. Intr-o forma fizica de invidiat (adica fara burtica), a avut chiar si momente in care a cantat ca in tinerete. Partea proasta este ca dupa fiecare moment de genul asta, tusea. In mare parte, insa, nerefacut complet, a preferat sa cante linistit, sa nu forteze. Una peste alta, salutam revenirea lui si ii uram o viata cat mai lunga, lipsita de aburi bahici.

2. Parti proaste:

- Solo-urile lui Boro si Nelu. Mie tot nu imi vine sa cred cum, dupa peste 30 de ani petrecuti pe scena, oamenii astia tot nu stiu sa cante. Este adevarat, impreuna, Iris suna ca pe cd. Nu a pacalit niciodata muzica si a cantat live de fiecare data. Spune, insa, multe despre noi faptul ca in vreme ce la englezi sau americani in cele mai bune trupe ale lor canta intrumentisti de mare valoare (exclud de aici Nirvana), la noi canta Nelu si Boro. Pe mine nu ma deranjeaza cand ii vad suduind incercand sa faca solo-urile de gradinita pe care le-au studiat. Ma amuza doar. De altfel, prea putin important din moment ce formatia, in ansamblu, suna cum si-a propus.- Sunetul. Aici nu cred ca a fost vina lor. Se stie ca de la un anumit numar de decibeli in sus, in capul spectatorilor incep sa cada bucati din tavanul salii. Mai mult decat atat, sala are o acustica de *****. Vina nu este, deci, a organizatorilor decat in masura in care concertul trebuia facut pe stadion (puneau pretul biletelor mai mic si sigur aduceau 20 000 de oameni).

Concluzie: un concert pe care nu trebuia sa il ratezi, chiar si prin prisma faptului ca a existat, pana nu demult, o posibilitate ca formatia Iris sa nu mai fi cantat pe 8 octombrie la Polivalenta...

Foto: www.bestmusic.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

did i ever told u how much i l.u.?

cautati cu incredere

Custom Search