luni, 12 octombrie 2009

Echipa nationala: alta piesa de domino prabusita in incercarea de a distruge ansamblul pe nume...Romania

As fi vrut sa scriu despre nationala de fotbal si infrangerea ei in fata Serbiei. Sa spun ca fotbalul nu este decat un exponent, un exemplu edificator pentru starea de coma in care se zbate Romania la toate nivelurile.

Ca o mana de oameni politici si de afaceri au reusit contraperformanta de a ruina o tara, de altfel destul de bine pusa la punct in 1989, in numai 20 de ani (aici includ, bineinteles, si fotbalul, unde cativa interlopi de 4 pana la 8 clase au preluat fraiele puterii si au transformat un fenomen sportiv civilizat intr-un teren de scandal intre mahalagii din cartier; imbogatiti conjunctural din "combinatii" care fac obiectul investigatiilor DNA, fara nici o idee asupra investitiilor, si asa mici, pe care le-au realizat, fara prestanta de conducatori, fara inteligenta manageriala: parca sunt baietii de la tara care isi pun un costum de firma pe ei, dar habar n-au sa-l asorteze sau sa-l accesorizeze).

Voiam sa mai spun ca atata timp cat in Romania nu se investeste in educatie, oamenii cu bun-simt si cu ceva pregatire academica vor deveni o raritate. "Niste mutanti", cum imi spunea acum cateva zile marele istoric roman, domnul Sorin Antohi.

Voiam sa spun ca singura vina a lui Mutu si a celorlalti jucatori este ca nu s-au nascut cu 10 ani mai devreme pentru a se putea forma in mediul comunist, un mediu profesionist care crea caractere puternice, fara nevoie de discoteci sau pitzipoance de Dorobanti.

As fi vrut sa spun multe lucruri...dar nu o sa o fac. A facut-o altcineva mai bine. Iata ce a scris azi, 12 octombrie, Tudor Octavian in Gazeta Sporturilor:

"Prezent - viitor: 13 - 1

Acum, cînd tragem linie şi privim numai sub ea, ca Andorra, Ferroe şi Kazahstan

În formula Sandu, Corleone, Borcea, Turcu, Mititelu, Copos, Gigi, Giovani, Victor, Iancu, Paszkany şi cu Pădureanu, Pinalti, Neţoiu, Dinel, Piţurcă şi Penescu pe banca rezervelor, România a obţinut, în calificările pentru Campionatul Mondial al Generaţiilor, cel mai bun scor la care putea spera: 13-1. În apriga dispută la toate nivelele – seniori (Serbia), tineret (Letonia) şi juniori (Scoţia) - care garantează căderea în lumea a treia valorică, România de azi a surclasat România de mîine.

Pentru prima oară, după un şir lung de accidentări penale, generaţia de aur a investitorilor a evoluat, graţie eforturilor conjugate ale DNA - ului, Justiţiei şi ale unui electorat cu simţul democraţiei de piaţă, în cea mai bună alcătuire posibilă. Critiicii lui Răzvan Lucescu trebuie să recunoască un fapt pe care ar fi trebuit să-l ia în seamă de mai mulţi ani, şi anume că fotbalul românesc are o definiţie care-l singularizează şi că tot ce poate să facă de acum înainte selecţionerul, indiferent ce nume va purta el, e să ne menţinem în rîndul ţărilor pe care, cu un pic de şansă, le-am putea învinge: Andorra, Luxemburg, Liechtenstein, Moldova, Malta, San Marino, Ferroe, Kazahstan, Azerbaidjan, Lituania, Estonia, Georgia, Islanda.

Acum, cînd tragem linie şi nu mai privim deasupra ei, ci sub ea, e corect, e civilizat, e în tradiţia poporului nostru harnic, cinstit, primitor şi respectuos cu strămoşii, să nu uităm nici ce a făcut Victor Piţurcă pentru ca fotbalul românesc să nu mai aibă practic linii unde să mai poată coborî. Dacă aş fi fost în locul lui Răzvan Lucescu, nu l-aş fi ţinut pe Piţurcă pe bancă pînă la terminarea meciului cu sîrbii. L-aş fi băgat în teren măcar în ultimele minute, să se bucure şi el, specialistul în egaluri care nu duc nicăieri, de un 0-5 istoric. In definitiv, nu Piţurcă a fost acela care a reuşit să scape de publicul bucureştean, exagerat de pretenţios, şi să ducă Naţionala la Constanţa ori la Piatra Neamţ, unde chiar şi o înfrîngere a Naţionalei e o sărbătoare?

Mii de scuze Răzvan Lucescu, pentru spectacolul unei formaţii de terminaţi, fiţoşi şi mult prea mulţumiţi cu ce au adunat în contul bancar păcălind fotbalul continental în patru meciuri din cinci, iar pe acela al Naţionalei în trei din patru. Cu Braşovul tău în teren, ai fi mîncat bătaie de la sîrbi, dar cel puţin era un 1 la 2 decent."


Relevant, nu?

Niciun comentariu:

cautati cu incredere

Custom Search