vineri, 25 februarie 2011

Facebook sau iluzia noii societati


De ceva vreme imi doresc sa scriu despre lucrul asta! Pentru ca lucrul asta deja influenteaza viata oamenilor la nivel mondial: darama guverne, da bani, inventeaza vedete, scrie istorie, creeaza dependenti, da in gat mafioti, castiga Globuri de aur, etc. A devenit cel mai bun prieten al omului. Profilele au devenit alter-ego-urile personajelor reale. Vieti intregi sunt desfasurate in fata prietenilor virtuali. Aici se traiesc drame sentimentale mai puternice chiar decat parintii sacrificiului erotic, Romeo si jumatatea lui mai buna, Julieta.

Cred ca v-ati prins deja despre ce e vorba. Facebook-ul este genial doar prin simplul fapt ca raspunde incredibil de bine nevoilor voyeuriste, fetisiste si narcisiste ale firii umane. Este inventia psihologica a secolului! Cred ca Zuckerberg daca s-ar fi nascut acum ceva timp, ar fi fost cel mai bun prieten al lui Freud.

Iar Freud, daca ar fi trait in zilele noastre, si-ar fi publicat interpretarile cu tenta sexuala ale viselor si ar fi primit mii de comment-uri: "Dude, am visat ca mama ma certa pentru ca am stricat skate-ul. Wtf?", raspuns: "Inseamna ca in sinea ta tii frustrari legate de copilarie si de imaginea mamei tale, prezenta feminina care te-a influentat cel mai tare. Era autoritara. Te simti vinovat ca nu ai putut sa ii fii pe plac. Deci, ai o problema cu femeile. Nu poti sa le satisfaci. Nu iti plac. Deci esti gay!"

Una peste alta, oamenii nu constientizeaza ca pe sigla Facebook scrie pericol. Tot conceptul nu face altceva decat sa destabilizeze structurile si reperele de ordin social, dar si individual ale oamenilor. In America FB a devenit unul din principalele motive de divort (unul din parteneri, sa zicem barbatul - ca doar nu sunt misogin :P - da add unei persoane de sex opus; persoana aia isi uploadeaza cele mai bune poze lucrate in Photoshop; partenerul se indragosteste de imaginea ideala a bucilor pe care tocmai le-a vazut in albumul numit "Simply me": nu celulita, nu haine, nu nimic; se uita in stanga, vede imaginea bucilor cu celulita cu care e obisnuit in fiecare zi; pune in balanta; castiga bucile perfecte; intenteaza divort! femeia isi schimba status-ul in single si isi scrie pe wall fiecare lacrima pe care o varsa in amintirea profilului comun de Facebook pe care il avea familia ei tocmai destramata; si povestea poate continua la nesfarsit)

De asemenea, se pare ca toti raman indiferenti la faptul ca toate datele le sunt stocate permanent pe servere-le companiei. "Ei, si? Doar nu am nimic de ascuns", isi spune Gigel. Nu ai, dar poate o sa ai. Sau poate modul tau de a varsa bere pe tine si pe blonda de langa noaptea in club nu e pe placul angajatorului la poarta caruia ai batut si care s-a informat despre tine pe facebook.

Pe Facebook, care sa nu uitam ca are capital si sustinere cat se poate de americana, au inceput de curand revoltele din statele arabe. Si in continuare ramane un instrument de comunicare si planificare pentru dizidenti.

etc...

Poate are si partile lui bune, nu contest. Cert e ca lumea a uitat ca se poate trai si fara Facebook. Din pacate, in momentul asta s-a ajuns in punctul in care daca nu ai profil, social, nu mai existi. Doar toti prietenii tai sunt acolo. Familia, colegii, seful, tiganul din colt, sectoristul, Monica Columbeanu, toti!!

P.S.: Eu daca nu mai am profil de un an, inseamna ca de un an nu mai exist? :-s

Niciun comentariu:

cautati cu incredere

Custom Search