joi, 2 februarie 2012

WizzAir, Blue Air, German Wings si Aeroportul Baneasa - coada, frate!!


05.30 dimineata!

5 zboruri in decurs de 40 de minute. Vreo 100 de oameni pentru fiecare zbor (poate chiar mai multi) - total: 500-600 de insi. Doua culoare de acces catre controlul pasapoartelor. Patru angajati care controleaza pasapoartele (in cazul fericit in care unul nu merge pana la baie/mananca un covrig/flirteaza cu sefa cea sexy, etc.). Patru porti de detectare a metalelor, una defecta; deci trei. Politisti de frontiera care ii controleaza pe oameni cu entuziasmul cu care ar manca un cal mort. Rezultat: o coada imensa rotunda care spre capat se transforma intr-un sir. Femei nerabdatoare care se imbluzesc fara sa tina cont de cei din fata lor. Injuraturi, replici destepte, ironii fine, reprezentatii ale oratorilor anonimi pe tema bunului-simt si a timpurilor demult trecute. Nervi, atacuri de panica, zambete ironice, oftaturi lungi. Iarasi injuraturi...

Concluzie: in luminoasa capitala a noii Romanii europene cu care ne mandrim de mama focului exista un portal magic intre doua lumi complet diferite. Localnicii l-au denumit Baneasa dupa porecla celei care a mostenit pe la 1750 satul Carstienesti, loc pe care acum se afla atat cartierul, cat si aeroportul. Se pare ca cel putin mai-marii aeroportului au tinut cu tot dinadinsul sa respecte sonoritatea aparte a cuvantului care ne duce cu gandul la trecut, la vechile organizari si la obiceiuri strabune. Altfel nu ne explicam ce cauta un aeroport in care timpul s-a oprit in loc si care arata ca cea mai fatoasa autogara de la tara intr-o lume in care cuvantul de ordine a devenit progresul.

Multi dintre cei care vor citi imi vor spune ca vina apartine in egala masura sefilor aeroportului si companiilor aeriene low-cost care pentru a-si reduce substantial cheltuielile aleg ieftin si ca locatie si ca interval orar. Multi ma vor condamna pentru pretentiile mele coborate parca din lumea fitzelor de bamboo: "frate, platesti putin, dar accepti ce ti se da! daca nu-ti convine muta-te pe Otopeni la 300 de euro cursa si aia vor avea grija sa nu stai atata la coada, sa te controleze mai magaiat si sa se uite la pasaportul tau cu priviri galese... bai ce pretentiosi sunt romanii astia!! ntz ntz ntz...".

Din pacate, problema tocmai asta e... Romanii nu sunt deloc pretentiosi. Se multumesc cu putin, chiar daca putinul ala inseamna terfelirea stimei de sine. "Respect" este un cuvant la care romanii de rand pot doar sa tanjeasca. Asa ca vor sta in continuare la cozi interminable pe Baneasa, cozi de care, repet, se fac vinovati in totalitate sefii aeroportului si companiile aeriene, si se vor calca in continuare in picioare. Pe nimeni nu o sa intereseze sa faca ceva pentru ca vocea multimii se reduce la un murmur de injuraturi pe care il aud doar vecinii din masa cea compacta.

Pe langa problema imbulzelii, aeroportul mai are una cel putin la fel de mare: felul in care arata! Este hidos! O parte din strainii care ajung pe Baneasa isi face cruce cu doua maini, cealalta parte se entuzismeaza la gandul ca odata iesiti din aeroport poate-poate vor vedea o maimuta mancand o banana in primul copac intalnit.

Concluzia: nu exista. Mergeti si vedeti de unii singuri. Chiar daca nu va cumparati bilet, stati la coada. Pe unii mai varstnici o sa-i cuprinda nostalgia vremurilor comuniste. Coada, tata!! Si injuraturi!!

P.S.: Din pacate, pentru ca fotografiatul este interzis pe aeroport, nu am nici o poza cu aglomeratia pe care sa v-o pun la dispozitie.


Niciun comentariu:

cautati cu incredere

Custom Search