miercuri, 3 decembrie 2014

Interstellar. Din alta galaxie a filmelor.

Probabil ca e laim sa scriu de-abia acum despre un film la care jumatate din populatia bipeda a Bucurestiului a rontait deja floricele prin cinematograf, dar nu am cum sa las un film de aprox. nota 9 pe IMDB sa imi scape printre degete. Mai ales ca l-am si vazut (n.r. autorul tocmai a facut o gluma).Interstellar nu e doar un film lung. E un film de trei ore care trece intr-un minut fara iesit la tigara, fara cumparatul celei de-a doua beri, fara cap intors in stanga ca sa te uiti urat la ala care comenteaza prea tare. De fapt, nici nu are cum sa existe personajul asta intr-o sala unde ruleaza filmul lui Christopher Nolan. Si, daca tot am ajuns la Christopher Nolan, sa ne amintim impreuna cateva filme pe care le-a facut tot el (fie ca regizor, fie ca scenarist): Inception, The Dark Knight Rises sau Memento. Un argument destul de legitim in indemnul de a merge la cinema.

Interstellar este un SF. Dar, un SF cu actiune, cu personaje puternice, cu muzica excelenta si cu o mare putere de a stoarce lacrimi (chiar si din ochi de baieti - mare lucru). Si nu pentru ca e siropos, ci pentru ca te copleseste sub greutatea ideilor lui. Nolan preia subiecte tot mai intalnite in documentare - manipularea spatiului si a timpului, supravietuirea speciei umane sau colonizarea de noi teritorii prin Univers. El gaseste succesul cand le intersecteaza pe toate cu povestea unui pilot vaduv care isi creste singur copiii, dar care are de asumat rolul de Mesia salvator al omenirii in detrimentul familiei.

Variabila "necunoscutului" este alt plan pe care se joaca Nolan. Tipul manevreaza actiunea dupa bunul plac in cadrul unor legi fizice care ne depasesc puterea de intelegere, dar nu ignora introspectia personajelor si lupta lor cu situatii nemaintalnite.Muzica, geniala; efecte,  atat cat trebuie si bine realizate (nu este un film pentru "copii" de 40 de ani amatori de extraterestrii cu infatisari diforme), 2D.

Deci, ca sa nu lungesc vorba prea mult, recomand filmul cu toata caldura. Ar fi o idee sa vedeti inainte alte filme de pe lista voastra pentru ca Interstellar va ridica foarte mult stacheta si s-ar putea ca celelalte sa nu va mai placa la fel de mult.

Vizionare placuta!

Un comentariu:

dan spunea...

La Multi Ani ( si bani , nu cred ca te-ar deranja ) maestre !
Cum e la 30 , OK , boierule Bibescu ?
Bafta si inspiratie in continuare .
Dan ( zis si brunetu' , nu stiu de ce ca io-s chel )

cautati cu incredere

Custom Search